Májusi emlékezés

Ez már a második ilyen este. Hogy milyen? Olyan, amikor az emberben valami mélyen elkezd dolgozni, valami. Még nem tudni, hogy mi, de nagyon intenzív. Csinálom a dolgomat és tudom, hogy sok van még, az idő meg kevés…de valami egyre erősebb. Aztán egyszer csak kibuggyan. Egy könny, aztán kettő, rengeteg és zokogás. Aztán egyszer csak mindent elönt.

Még ekkor sem tudom pontosan, hogy de miért most jut eszembe? Először hiányérzet, aztán bánat, azután meg már nem a szomorúságtól sírok, hanem sok-sok élménytől, bevillant képtől, boldog pillanattól. Órákig tudnám sorolni.
Most, hogy már azt gondolom, hogy magam sem tudom, hogy miről írok, csak írok, mert úgy érzem, hogy kell.
Emlékezés. A Nagypapámra és a Nagymamámra gondolok.
Sokszor gondolok rájuk, de ritkán sírok már. Most még is nagyon.
A sok csodaszép május mellett sajnos a nagyszüleim is májusban hagytak itt minket és figyelnek ránk valahonnan máshonnan, ahol mindig süt a nap.
Tegnap fura érzéssel sétáltunk a kedvenc tavamnál és mellette az erdőben. Fújt a szél és én kitárt karokkal álltam. Jó érzés volt, ahogy a szél elsuhant mellettem, megszólított, megsimogatta az arcom. Beni furán is nézett rám, hogy mit csinálok? Nem tudtam megmagyarázni, csak nagyon jó volt. A fura érzés aztán kitartott estéig… és itthon döbbentem rá, hogy két éve ugyancsak ide menekültem. Ide az erdőbe és néztem a gyönyörű májusi zöld erdőt, a mohákat, a virágokat, a fűszálakat. Néztem és szabadulni akartam valami szörnyű rossz érzéstől. A Nagypapám kórházban volt… én is ott voltam, amikor behozta a mentő. Talán soha nem feledem el a tekintetét, ahogy rám nézett akkor. Szóval a Papa már néhány napja a kórházban volt és én azt hittem, ha kiszaladok az erdőbe és sírok, akkor nem fog végleg elaludni. Azt hittem, de nem így történt. Másnap már a telefon csengéséből is tudtam, hogy hiába szaladok vissza a kórházba…
Május 23.-án történt…. két éve. Az érzés meg most is pont olyan, mint akkor. Gondolom ezért sírdogálok.
Persze aztán eszembe jut, hogy a Papa a 90. születésnapján nótázott és viccelt és milyen szép kort megélt. Nagyon sokszor eszünkbe jut, szinte mindenről. Vagy a sajátos humora vagy valamilyen esemény miatt.
Nem tudok egy gazos, magas füves úton úgy végigmenni, hogy ne jutna eszembe, hogy a Papa milyen sokáig kaszált és mennyire jól. Ha bicajra ülök, azonnal bevillan, hogy a mennyi kerékpárt szerelt, hányszor javított az enyémet. Ha a konyhakertre gondolok, mindig mondta, mikor mindenféle zöldséget ettem: – Na megjött a kártevő! 🙂
Elvitt minket az öcsémmel az erdőbe sétálni. Mezítláb. Életreszóló élmények.
Roppant mód szerencsés vagyok, hogy ismertem a Nagyszüleimet és ilyen remek emberek voltak. A Benike egészen kicsi volt, három éves amikor a Nagymamám május 6.-án anyák napján elment az angyalokhoz. Beni a mai napig azzal a macival alszik, amit a Déditől kapott.
Tudom sírva kezdtem el írni a bejegyzést, hiányoznak nagyon, de a sok felejthetetlen élmény, a sok már-már szállóigévé váló mondat miatt örökké velünk lesznek.
Kép
Halálos vétek! – ezt mondta a Nagymamám egy szép csokor virágra is, amit ajándékba kapott tőlünk. Halálos vétek, mert leszedték, hogy csokorba kössék, pedig a kertben is milyen szép. A kedvenc virága a nefelejcs volt. A Papának meg azt gondolom, hogy a búzavirág. Aztán lehet, hogy ezt csak én költöttem hozzá, de valahogy a mezei virágokat tudom csak elképzelni mellé.
Gondolkodtam milyen képet tegyek ide, de nem tudom. Voltak virágok a Mama kertjében, amit mindig le akartam festeni. Én azt gondoltam, hogy őszirózsa, de nem az volt. Pillangóvirág a neve. Sosem festettem le, de évekkel ezelőtt lefotóztam és a képen úgy látom, mint akkor ott a kertben.
Kép

4 thoughts on “Májusi emlékezés

  1. Tudom Klau, Titeket ez nem vigasztal, de szerencsés vagy, hogy ennyi mindenről Ők jutnak eszedbe, és hogy még az emlékükhöz is ragaszkodsz. És nagyon szép kort megéltek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s